23.3.06

Paluu tulevaisuuteen -keskustelua, näkökulmia ja suoraa puhetta

Monimuoto-opetuksen kehittäminen etenee eri organisaatiossa omia erilaisia polkujaan. Yleisesti voisi todeta, että elämme jonkinlaista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön vakiinnuttamisen aikaa. Opetuksen menetelmät ovat monimuotoistuneet ja tieto- ja viestintätekniikka on löytänyt paikkansa opetuksen välineenä siinä missä oppikirja ja liitutaulukin aikanaan.

Kuitenkin jotain on olennaisesti ja pysyvästi muuttunut. Kaikkialla tarvitaan tiedonhallintataitoja ja digitaalista lukutaitoa. Puhutaan myös digitaalisesta kuilusta ja eriarvoisuuden lisääntymisestä. Toisaalta sosiaalinen media ja verkko-oppimisympäristöt mahdollistavat vertaisryhmien ja jaetun asiantuntijuuden rakentumisen. Globaalisuus nähdään haasteena ja mahdollisuutena, toisaalta kehitellään seutustrategioita ja kuntayhtymiä ja tietynlainen lokaalisuus ja kasvokkain työskentely (yhtenä esimerkkinä Tampereen eOppimisen klusterin toiminta) nähdään edelleen tarpeelliseksi.

Pitäisikö pikku-e jo haudata eTampereen päättymisen myötä? Millainen on Tampereen eOppimisen klusterin kaltaisten alueellisten verkostojen tulevaisuus? Missä mennään ruohonjuuritasolla? Kuullaanko opettajia ja saavatko he riittävästi koulutusta? Kuinka voisi välttyä siltä, että koko ajan ruuti keksitään uudestaan samaan aikaan monessa eri paikassa? Ovatko blogit, wikit, skypet ja mese muoti-ilmiöitä vai tulleet jäädäkseen? Avoin lähdekoodi vai kaupalliset ratkaisut – kenen matkaan kannattaa lähteä ja miksi?

1 kommentti:

Marika Opetusteknologiakeskus eEDUsta kirjoitti...

Tuosta tieto- ja viestintätekniikan vakiintumisesta opetuksessa tuli mieleeni, että tällä hetkellä sen vakiintuminen on eri vaiheissa eri organisaatioissa. Toisissa paikoissa mennään vauhdilla eteenpäin ja toisissa ollaan vasta tutkimusasteella. Mikä sitten on järkevää? Kokeileminen ja sitä kautta opppiminen vai pitkällinen tutkimusprosessi asian tiimoilta? Kokeilussa voidaan mennä pahasti metsään ja asioiden perusteellisessa tutkimisessa menettää aikaa...